En aquesta guia hi trobareu idees i consells que es poden aplicar en el dia a dia i que serveixen per fer, de mica en mica, del nostre estil de vida quelcom més saludable, just i sostenible.
El consum responsable es pot definir com el consum de béns i serveis valorant l’ètica, la justícia social, la protecció del medi ambient i la sostenibilitat. És, per tant, un consum més moderat, reflexiu i crític. Cada vegada que obtenim un producte satisfem una necessitat o un desig, però tenim en compte les repercussions de la nostra elecció? Coneixem què s’amaga darrere d’aquell producte?
El consum responsable mira de ser una eina de transformació social per mitjà de les nostres decisions i pràctiques de consum. La societat de consum promou el consumisme i només es fixa en la relació qualitat-preu a l’hora de valorar una producte, deixant de banda altres qüestions relacionades com per exemple els drets humans i laborals de les persones que el produeixen, o les implicacions mediambientals. La veritat és que no sempre hi ha garanties socials, laborals i ecològiques durant el procés que porta un producte fins a les nostres mans. Per això sorgeix el comerç just.
ALGUNS PETITS CONSELLS PER UN CONSUM MÉS RESPONSABLE O COM A MÍNIM MÉS CONSCIENT I MÉS COHERENT AMB ELS NOSTRES VALORS
1
NO COMPRAR PER COMPRAR
Comprar el que realment satisfà una necessitat i evitar comprar per comprar, de manera compulsiva.
2
TENIR EN COMPTE LA JUSTÍCIA
Adquirir productes que valoren la justícia social, el medi ambient i l’ètica.
3
ESPERIT CRÍTIC
Ser una persona crítica amb la nostra forma de vida i de consum, tenir en compte les repercussions de l’acte de consumir, promoure les bones pràctiques i denunciar les dolentes.
4
INFORMAR-SE
Conèixer com han estat elaborats els productes que consumim, com han arribat fins a nosaltres i quines són les conseqüències de la seva elaboració i distribució.
5
FER-SE PREGUNTES
Realment necessito aquest producte? Quant de temps em durarà? Qui l’ha fabricat i en quines condicions? Si s’espenya, el podré reparar? Si ja no el necessito, algú el podrà reutilitzar? Si l’he de llençar, podré reciclar-lo?
6
CONSUMIR ÉS DECIDIR
Plantejar-se quin tipus de comerç volem afavorir amb les nostres compres i decisions de consum.
7
VETLLAR PER LA QUALITAT
Assegurar-se de la qualitat del que compram i prioritzar productes duradors i saludables.
8
PLANIFICAR
Pensar sobre com administram els nostres diners, per tal de fer-ho de manera coherent amb els nostres principis. Procurar defugir de compres compulsives.
9
REDUIR L’IMPACTE
Cercar alternatives que minimitzin l’explotació de matèries primeres (intercanvis, segona mà, reparació, reutilització).
10
RECICLAR
Quan acabi la vida útil del producte, llençar-lo selectivament al contenidor o espai adient de manera que es pugui reciclar.
>QUÈ PAGAM QUAN PAGAM COMERÇ JUST?
El comerç just és un moviment que neix a final dels anys 60 a Holanda i que defensa un sistema que garanteixi uns criteris ètics, de justícia i d’equitat en la producció i comercialització. També és un moviment de transformació social que denuncia les injustes regles del sistema econòmic i proposa un model alternatiu més respectuós amb les persones, el medi ambient i les cultures.
El comerç just no només ofereix garanties en productes d’alimentació, sinó també en roba, cosmètica natural, artesania…
> HI HA ALTRES MANERES DE PRODUIR ALIMENTS
És el cas de l’agricultura ecològica, que ens permet obtenir aliments nutritius i saludables sense fer servir substàncies tòxiques, preservar la fertilitat del sòl, mantenir la biodiversitat gràcies al cultiu de varietats autòctones i evitar les plagues de manera natural.
CERCA’LS!
LOCAL I DE TEMPORADA
Comprar productes locals, ecològics i de temporada és una bona manera de reduir l’impacte ambiental de la nostra alimentació. També és una manera de gaudir de productes més saludables i gustosos tot adaptant la nostra dieta al clima i ecosistema propis de la nostra regió. No és sostenible tenir accés a totes les fruites i hortalisses durant tot l’any! No seria més raonable adaptar els nostres hàbits als cicles naturals?
CICLES NATURALS DE LES FRUITES I HORTALISSES
> QUÈ S’AMAGA DARRERE DE LA PANTALLA?
Les nostres vides estan plenes de dispositius electrònics: telèfons mòbils, televisors, ordinadors, tablets… T’has demanat quines problemàtiques socials i ambientals s’hi relacionen? Smartphones, tablets, ordinadors, reproductors de música… sembla que no podem viure sense ells, però la seva fabricació té una dimensió fosca…
> COM ES CAMUFLA LA BANCA ARMADA?
SÓN MOLTES LES PERSONES PREOCUPADES PER COM EL SEUS ESTALVIS CONTRIBUEIXEN A ALIMENTAR ELS CONFLICTES ARMATS ARREU DEL MÓN.
PARTICIPACIÓ ACCIONARIAL
Les entitats financeres adquireixen accions emeses per les empreses de la indústria armamentística. D’aquesta manera, els bancs són, en part, propietaris de les empreses d’armes, i n’esperen treure beneficis amb aquestes accions adquirides.
FINANÇAMENT D’EXPORTACIONS
Les exportacions de les empreses d’armes són de molt volum i el paper dels bancs com a finançadors, aquí, esdevé imprescindible perquè aquestes operacions es puguin dur a terme.
FONS
D’INVERSIÓ
Els fons d’inversió de la banca armada són aquells en els quals les entitats financeres ofereixen empreses d’armament en la llista d’accions per invertir. D’aquesta manera, els clients de les entitats financeres n’esperen treure rèdit econòmic.
CRÈDITS I PRÉSTECS
La manera més directa que tenen els bancs d’ajudar les empreses d’armament és concedir-los crèdits i préstecs. Aquests se solen realitzar de manera sindicada entre diverses entitats financeres, cosa que els permet aconseguir finançaments més elevats.
> PODEM MIRAR LES COSES D’UNA ALTRA MANERA
«ELS PRODUCTES JUSTOS I ECOLÒGICS SÓN MOLT CARS»
Perquè una part del preu la “paguen” els i les treballadores i el medi ambient. Si comparam els productes de comerç just amb altres convencionals d’una qualitat similar, els de comerç just són en realitat més barats. La qualitat també té un preu: els productes de comerç just tenen una qualitat excel·lent i el valor afegit de ser respectuosos amb la natura i les persones.
«EN REALITAT ELS PRODUCTES CONVENCIONALS SÓN MASSA BARATS»
Hi ha moltíssims segells de comerç just, aquí pots consultar una guia amb molts d’ells.
Si per alguna cosa destaca el Comerç Just, és per ser molt estricte a l’hora d’atorgar un segell. Es fan auditories econòmiques, laborals i mediambientals per garantir que es compleixen els requisits de comerç just. El mateix passa amb l’agricultura ecològica.
Són segells com aquests, busca’ls als productes!
«EXISTEIXEN ELS SEGELLS»
«TANMATEIX ÉS IMPOSSIBLE SER COHERENT»
Les opcions de consum responsable representen passes per fer un món més just i equitatiu.
L’objectiu és anar fent camí, avançar, cap a una nova cultura del consum que incorpori altres valors i no només la relació qualitat- preu.
«L’OBJECTIU NO ÉS SER COHERENT AL 100 %»
És cert que l’acció individual no és suficient: cal apostar per projectes de transformació col·lectius i exigir canvis estructurals. Les propostes d’aquesta guia ho són!
L’impacte de les accions individuals és més gran del que sembla: normalitza una pràctica, fa reflexionar a altres persones… Segur que Greta Thunberg no imaginava que la seva acció tingués aquest ressò!
Si en altres àmbits de
la vida quotidiana ens esforçam, per què el consum ha de ser diferent?
Consumir de manera conscient té conseqüències immediates sobre les vides de les persones productores i distribuïdores. Val la pena el petit esforç! Ningú no diu que transformar el món sigui fàcil.